Dacă anul trecut te îndemnam să stai acasă și să citești, se pare că soarele se vede de după orizont, iar asta înseamnă vacanțe, călătorii și ieșiri la picnic. Și ce fel de escapadă fără o carte în geantă? Am tras cu ochiul în lista de noutăți și de bestsellers și ți-am făcut o listă cu 10 recomandări.

Dacă romane precum „Cel care mă așteaptă” sau „În pielea unei jihadiste” nu te-au lăsat să dormi, atunci trebuie să citești neapărat această carte. „Secretul turbanului meu” spune povestea unei fete care își riscă zilnic viața pentru a-și salva familia. Pe cînd avea 8 ani, casa și chipul i-au fost distruse în timpul unui bombardament. Crește și hotărăște să muncească. Dar cum să o facă, din moment ce regimul excludea femeile din societate? Nu îți spunem ce a continuat, te lăsăm pe tine să descoperi și îți promitem că vei parcurge rândurile cu sufletul la gură.

2. Vremuri grele, Mario Vargas Llosa
Dacă spunem Premiul Nobel pentru cel mai bun roman în 2019 spunem tot, nu-i așa? Un roman profund și alert așteptat de toată lumea, o istorie bazată pe faptele întâmplate și tabloul fascinant al Americii Latine din a doua jumătate a secolului XX. Pe scurt: în anii ’50, in Guatemala, interesele companiilor americane sunt amenintate de reformele presedintelui Jacobo Arbenz. In urma unei lovituri de stat guvernul democratic este dat jos de Carlos Castillo Armas, care instaureaza un regim de teroare si declanseaza un ciclu al violentei ce va marca nenumarate destine.

3. Ești aici. Descoperă momentul prezent, Thich Nhat Hanh
O carte chiar numai bună de savurat și îmbrățișat pe o pătură, afară, în iarbă. Autorul, părinte al Budismului occidental, ne învață să ne bucurăm de fiecare zi ca de un dar extraordinar. Să acordăm patru minute pe zi ca să medităm și să ne simțim respirația. Să ne acceptăm anxietățile, depresiile și tristețile ca parte din noi. Dacă mai ai nevoie de un argument pentru a cumpăra această carte atunci îți spunem că Thich Nhat Hanh a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.

4. Femeia – oracol, Margaret Atwood
Niciun roman semnat Margaret Atwood nu te lasă să îl abandonezi din lectură, iar acesta nu face excepție. Joan Foster, eroina romanului, a dus o viață de fugară, asumându-și diferite identități. Obezitatea din adolescență și criticile constante ale mamei ei o determină să fugă din Canada în Anglia, unde se descoperă pe sine însăți ca autoare de romane de amor ieftine, o îndeletnicire pe care o ascunde față de Arthur, soțul ei activist, care tot visează la o revoluție. O poveste amuzantă, spusă grațios, cu o detașare ironică și multă artă.

5. Această carte ti-ar putea salva viața. Știința de a trăi mai mult și mai bine, Graham Lawton
Dacă mai sus ți-am recomandat meditația și binecuvântarea pentru un trai mai frumos și zen, cartea lui Graham Lawton vine cu o abordare mai pragmatică. Cum să slăbești? Cum să ai un somn bun și care sunt supraalimentele? De la stres la grăsimi saturate, de la antrenamente fizice la terapie cu hormoni sau de la veganism la vitamine, aceasta carte îți dezvăluie „fițele” legate de sănătate, demontează miturile frecvente și explorează adevărata știință a unei sănătați mai bune.

6. Kim Jiyeong, născută în 1982, Cho Nam Joo
Ne place să explorăm întreaga lume literară, de aceea hotare nu există atunci când e vorba de savurat romane și descoperit talente. Apărut în toamna lui 2016, „Kim Jiyeong, născută în 1982” a fost dublu premiat în Coreea, obținând în 2017 Premiul „Scriitori de azi” și fiind votat „Cartea anului” de rețelele de librării. Până azi a obținut vânzări internaționale de peste 1,8 milioane de exemplare, devenind o carte-cult.

7. Să nu ne facem de râs în fața furnicilor, Iv cel Naiv
Recunoaște, așa e că nu ți-a scăpat până acum nicio carte scrisă de enigmaticul, amuzantul și romanticul Iv cel Naiv? Noi am așteptat tare mult apariția ultimei, de aceea nu încape îndoială că o includem în acest top. Amanda este o fetita de doisprezece ani care, pentru o fetita de doisprezece ani, e al naibii de isteață. Are două codițe mai mereu împletite, o sută optzeci și nouă de pistrui și doi părinți cu care nu se înțelege deloc. Și dacă nu sunt părinții ei? Stăpânită de această frică teribilă, Amanda se transformă în Marele Detectiv. A reușit Amanda sau nu să afle Adevărul? Află din carte.

8. Mic ghid de sănătate – Pielea. Adio, griji! Sylvie Poulet
Pielea este un subiect care ne preocupă pe toți. De la gelul de dus care ne trezeste simturile si crema de dimineata care miroase frumos, pana la bronzarea excesiva, pielea este solicitata permanent. Dar macar suntem constienti de importanta cruciala a acestui organ pentru starea noastra generala de sanatate? Vei afla din aceasta carte tot ce iti doreai sa stii despre piele, cum sa tii sub observatie o alunita, dar si cum sa spui adio pielii grase sau acneei. Bonus: cum sa citești eticheta unui produs cosmetic sau cum sa-l faci singur acasă.

9. Un gentleman la Moscova, Amor Towles
Am regăsit această carte în preferințele multor cititori, am citit-o dintr-o răsuflare și v-o recomandăm și vouă. Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Și viața lui trece strivită de decenii crude și tulburi din viața Rusiei. „Ce minune că într-o vreme ca a noastră romanul acesta așa de fin construit se desfășoară cu eleganța din lumea veche!” scria The Washington Post și cu adevărat așa este.

10. Ceea ce nu poate fi ascuns, Agnes Martin Lugand
De la autoarea fenomenului international „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”, pe care sigur l-ați citit. Un roman ușurel ca o adiere de vânt sau ca o briză de mare. Reine este o femeie de succes care, împreună cu cel mai bun prieten al său, Paul, are o agenție de comunicare. E foarte pasionată de munca ei și duce o viață fericită alături de Noé, băiatul său de saptesprezece ani, care se pregătește de bacalaureat. Într-o zi, prin intermediul unuia dintre clienții săi, Reine îl reîntâlnește pe iubitul ei din tinerețe, Nicolas.