Dacă ar trebui să alegi astăzi un singur produs cosmetic pe care să îl folosești de acum încolo zilnic, știi deja care este. Crema cu protecție solară e, prin definiție, singurul produs care îți va proteja pielea cu adevărat. Hai să îți spunem și de ce.
Știm, auzi la stânga și la dreapta despre SPF, ai acasă sigur o cremă cu protecție solară, ba chiar ți-ai promis că de luni o să o folosești zilnic.
Să facem claritate: SPF înseamnă factor de protecție solară împotriva razelor ultraviolete.
Acestea la rândul lor se împart în UVB – responsabile de arsurile solare, în timp ce razele UVA au mai multe efecte daunatoare pe termen lung, cum ar fi ridurile, îmbătrânirea prematură și, cel mai rău, cancerul de piele.
Acum că ne-am lămurit cu definițiile, ce factor de protecție trebuie să folosești? The Skincare Foundation recomandă o crema cu un SPF de minim 30, care te va proteja aproximativ 300 de minute. Un SPF 50 te va feri de razele ultraviolete în jur de 500 de minute. Atenție însă, nicio creamă cu SPF nu te va proteja în totalitate de soare, iar dermatologii recomandă reaplicarea după maximum 2 ore, în special dacă ai un ten gras, transpiri sau ești la plajă.
Cel mai mare mit cu privire la SPF este ca oamenii cred ca odata aplicat, nu va permite pielii sa se bronzeze.
Vești bune: dimpotrivă, bronzul va fi unul mai frumos si de lunga durata.
Dacă ai citit până aici și nu ai nicio restanță, să vedem dacă folosești îndeajuns produs ca să beneficiezi de protecția menționată pe ambalaj. Ei bine, o cantitate suficientă de produs înseamnă 0,5 grame (o lingură) pentru față și gât și cel puțin 30 de grame pentru corp. Dacă folosești spray, el trebuie aplicat până pelicula pe care o lasă pe piele este uniformă.
Unde introducem o crema cu SPF în rutina de îngrijire a tenului? Pentru a ști în ce ordine să folosești produsele cosmetice de față trebuie pur si simplu să le aplici în funcție de densitatea lor. Începi cu cele mai puțin dense, și termini de obicei cu SPF-ul care are cea mai mare densitate dacă e unul mineral.
Încă ceva: nu te baza doar pe fondul de ten sau pudra care are și SPF. Pentru o protecție optimă a pielii feței dermatologii insistă să aplicăm cremă cu protecție solară neapărat sub machiaj. De asemenea, trebuie să știi că folosirea a două produse cu SPF 15 nu înseamnă SPF 30 pe piele.
Ultimul studiu al Academii Americane de Dermatologie menționează că arsurile solare sunt vinovate de 85% dintre cazurile de cancer de piele. Altfel spus, crema cu SPF nu mai este doar un produs cosmetic, nu este un capriciu, ci o necessitate vitală a sănătății pielii. La fel, nu uita că nu ai doar cap, protejează-ți de soare tot corpul, inclusiv buzele și părul. Și nu mai da skip nicio zi de acum încolo.
Vezi mai jos recomandările noastre: