Cum citim ingredientele de pe produsele cosmetice. Ce să nu pui pe piele niciodată!

Ultimele statistici arată că doar 12% dintre femei citesc etichetele atunci când cumpără un produs cosmetic. Să recunoaștem, cumpărăm pentru că am văzut la TV, pe rețelele de socializare sau ne-a povestit o prietenă entuziasmată de noua achiziție. În unele cazuri, din păcate, cumpărăm pentru că e cel mai ieftin.

Dacă vezi pe ambalajul unei creme sau alt produs cosmetic că are inscripția „eco”, „natural” sau „organic”, e un pas înainte, însă nu te bucura prea mult, asta nu înseamnă deloc că el nu conține chimicale. Astfel că ajungem la concluzia că pentru a putea înțelege din ce este compus un produs cosmetic e nevoie de ceva cunoștințe de bază. Ceea ce vrem să afli și tu.

Ce înseamnă non-comedogenic

Este important ca acest aspect să se regăsească pe eticheta unui fond de ten, a unei creme sau a fardurilor. Mai simplu, asta înseamnă că acest produs nu conține substanțe care blochează porii și care favorizează apariția coșurilor, punctelor negre sau a unor iritații nedorite. Dacă ai tenul mixt, gras au acneic – e un must sa alegi un fond de ten non-comedogenic.

De ce este bine să fie hipoalergenic

Un produs cosmetic poate conține în realitate mult mai multe ingrediente decât cele menționate pe etichetă. De regulă, cu cât sunt mai puține substanțe sintetice în el, cu atât este mai bun. Iar hipoalergenic înseamnă că nu conține substanțe care pot determina alergii. Caută un produs cu puține ingrediente sintetice și cât mai multe ingrediente de bază naturale.



Cosmeticele populare – pline de silicon

Vei avea un păr frumos imediat după ce folosești produse pentru păr cu silicon. Va străluci, va fi moale, aparent mai sănătos și va fi mai ușor de pieptănat. Da, dar aparențele sunt înșelătoare. Siliconii, pe care îi găsești cel mai des în șampoane, balsamuri și produse de stilizare, îți înfășoară părul cu un film invizibil, care însă nu eliberează niciun fel de substanță nutritivă în fibra de păr. Siliconii nu au beneficii pe termen lung pentru păr.​

Parabenii extind termenul de valabilitate a cosmeticelor

De multe ori nu sunt trecuti pe eticheta, ei fiind utilizati drept conservanti. Se pot gasi in majoritatea produselor de ingrijire a pielii, însă pot contribui chiar la dezechilibre hormonale. În ciuda prezenței lor în produsele de igienă de zi cu zi, este mai bine să le evitați pe cât posibil.

Aluminiul – prezent la deodorante

Mai mult ca sigur deodorantul pe care îl folosești zilnic conține aluminiu. Dacă totuși nu, atunci felicitări! Ar părea ceva atât de neînsemnat, însă acest  ingredient cosmetic este un metal toxic ce poate perturba essential functionarea sanatoasa a sistemului endocrin. Data viitoare când arunci primul antiperspirant de pe raft direct în coș – citește eticheta.

Parfumurile sintetice irită scalpul

Ai sesizat că există șamponuri care îți irită scalpul? Cel mai probabil este din cauza parfumului său sintetic. Mai ales dacă ai o piele sensibilă – parfumul artificial îl poate irita inutil. Nu înțelege greșit, asta nu înseamnă că șamponul, balsamul sau masca de păr nu pot mirosi bine. Doar că ar trebui să alegi produse cosmetice parfumate cu ingrediente naturale, precum uleiurile esențiale și extractele din plante.

SLS – Sulfatul de Sodiu

Este poate cea mai comună substanță, pentru că se regăsește în majoritatea produselor care fac spumă – gel demachiant, șampon, săpun lichid, gel de duș, etc. Nu mulți știu, însă, că aceste ingrediente pot provoca iritații și răspândirea impurităților. De aceea, dacă folosești pe termen lung un produs ce conține acest ingredient, e posibil ca pielea ta sa dezvolte în timp sensibilități pe care nu le-a avut niciodată. Încearcă să cauți soluții mai blânde de curățare.

Termenul de valabilitate

Acesta este un alt aspect important de care să ții cont atunci când cumperi un produs. Un ruj expirat poate să nu provoace o reacție alergică gravă, dar va deteriora buzele, se vor crăpa mai des și vor fi mai uscate. Pe multe produse cosmetice este scris termenul de valabilitate de la deschidere. Este vorba despre acel simbol în formă de capac cu inscripția numărului valabil de luni: 3M, 6M sau 12M, inițiala M provenind de la cuvântul din limba engleză „months”.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.